Члени Постійного Синоду у Шевтоні займалися підготовкою Синоду Єпископів УГКЦ 2013 року в Києві

У відомому бенедиктинському монастирі в містечку Шевтонь (Бельгія) 5 грудня завершилося засідання Постійного Синоду Єпископів УГКЦ

Постійний Синод розпочав свою роботу в Парижі, де в неділю, 2 грудня, відбулася інтронізація Владики Бориса (Ґудзяка) на Апостольського екзарха для українців у Франції, Швейцарії та країнах Бенілюксу. Перед цією подією Блаженніший Святослав та присутні на урочистостях єпископи мали зустрічі з духовенством та мирянами екзархату.

Основна увага членів Постійного Синоду була зосереджена на підготовці чергового Синоду Єпископів УГКЦ, який відбудеться 11-18 серпня 2013 року в Києві. Окрім цього, владики розглянули звіти Патріаршої комісії у справах євангелізації, Канонічного та Пасторально-місійного відділів, здійснили першу редакцію чергової групи канонів Партикулярного права та поблагословили пропозиції оргкомітету щодо Року віри, який Глава Церкви урочисто проголосив у соборі Святої Софії у Римі 14 жовтня 2012 року.

Окрему увагу члени Постійного Синоду присвятили розвиткові морського апостоляту в УГКЦ. Актуальність питання зумовлена тим, що Україна є однією з найважливіших «морських» країн світу, а на кораблях цивільного флоту багатьох держав служать наші співвітчизники. УГКЦ, маючи свої структури в різних куточках світу, і надалі надаватиме духовну опіку потребуючим морякам цивільного флоту. Відтепер цим родом служіння опікуватиметься окремо створена загальноцерковна структура, яку очолюватиме єпископ. Згодом буде опрацьовано душпастирський посібник для капелана морського апостоляту УГКЦ.

У четвер, 6 грудня, в день Святого Миколая (за григоріанським календарем), Глава УГКЦ Блаженніший Святослав очолив Божественну Літургію, в якій взяли участь усі отці й брати спільноти в Шевтоні. З Блаженнішим Святославом співслужили Владика Ярослав (Приріз), Єпарх Самбірсько-Дрогобицький, та Владика Борис (Ґудзяк), Апостольський екзарх для українців в Франції, Швейцарії і країнах Бенілюксу.

Перебуваючи в монастирі бенедиктинців, члени Постійного Синоду Єпископів УГКЦ мали нагоду брати участь у молитовному житті спільноти, відвідати багату бібліотеку, ближче познайомитися з історією та сучасним розвитком монастиря. Особливим знаком духовної та історичної єдності між УГКЦ і цією унікальною в Католицькій Церкві монашою спільнотою став антимінс Митрополита Андрея (Шептицького), який ченці турботливо зберігають у своїй обителі і на якому члени Постійного Синоду служили Божественну Літургію.

Відомо, що ідеї Митрополита Андрея, пов’язані з екуменічним значенням монашества, надавали натхнення засновнику монастиря – отцеві Ламбертом Бодуеном. Після війни і ліквідації УГКЦ на українських землях монастир в Шевтоні гостинно прийняв біженців-студитів. А в останні роки ця спільнота підтримує студентів з України, які навчаються в Лювенському католицькому університеті. На сьогодні серед 26 монахів Шевтонської обителі, які походять з 10 країн світу, є також один українець – диякон Андрій Павлів.

Довідка

Шевтонь – католицький бенедиктинський монастир, заснований в 1925 році в містечку Аме-Сюр-Мез в Бельгії о. Ламбертом Бодуеном для того, щоб служити єдності християн. У 1939 році монастир був перенесений в Шевтонь. Отець Ламберт також стояв біля витоків літургійного руху в Католицькій Церкві, мав численні контакти з християнами східної (візантійсько-слов’янської) традиції. Він присвятив своє життя пошукам згоди і однодумності між християнами через проникнення в глибини літургійного життя неподіленої Церкви. Таким чином головна мета монастиря: молитися за єдність християн. Два інші способи, якими спільнота прагне сприяти осягненню цієї цілі, це – видання часопису «Іренікон» та гостинність, яку тут виявляють зокрема християнам із Східних Церков. Більше інформації про монастир можна отримати за адресою: www.monasterechevetogne.com

 

Департамент інформації УГКЦ

 

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.