Блаженніший Святослав стурбований щодо небезпеки клерикалізації суспільства

Через дещо незграбне втручання державних чинників у церковні справи та через намагання тої чи тої Церкви стати державною, виникає небезпека клерикалізації суспільства. Таке переконання висловив Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) в інтерв’ю інформаційному агенству УНІАН, відповідаючи на запитання, чому досі немає єдиної помісної Церкви та наскільки актуальна сьогодні праця Митрополита Андрея Шептицького «Як будувати Рідну Хату…», в якій він висловлював думки щодо об`єднання всіх українських Церков у єдину помісну Церкву.

«Гадаю, мова про об’єднання в той час комусь могла видаватися абсурдною, бо багато хто міг сказати, що для цього потрібно мати насамперед мир, спокій у суспільстві. А Митрополит говорить цілком протилежне, що саме духовний фундамент має бути основою, підвалиною для будівництва «рідної хати». Питання державно-церковних стосунків у світлі такого бачення, на мою думку, сьогодні актуальне», – вважає Предстоятель УГКЦ.

На його думку, Митрополит бачив, що коли руйнуються державні надбудови, руйнуються механізми, які маніпулювали Церквою, тоді Церкви дістають свободу, щоб об’єднуватися. «Бо для єднання потрібна свобода, – свобода, яка, з одного боку, походить від Духа Святого, а з іншого боку – свобода від якогось державного апарату, що маніпулює, використовує Церкву у своїх державних інтересах», – переконує Блаженніший Святослав.

Він звертає увагу, що саме тоді, коли сталінська ідеологічна машина хотіла використати Російську Православну Церкву в сенсі державної ідеологічної структури, Митрополит говорив про необхідність свободи для Церкви, необхідність звільнитися від прагнення бути комусь державною Церквою.

Тому, вважає Глава Церкви, така позиція і слово Митрополита Андрея є дуже важливими.

За його баченням, щоб нам збудувати єдину помісну Церкву в Україні, необхідно уникнути спокуси надмірної клерикалізації суспільства. «Наведу такий приклад, – каже він. – Учора я відвідував Мистецький Арсенал. Я мав нагоду просто подивитися, як культурне суспільство, митці реагують на перебіг святкувань 1025-річчя Хрещення Русі-України. Я відчув, що сьогодні над українським суспільством нависає велика небезпека клерикалізації. Ця небезпека виникає, з одного боку, внаслідок дещо незграбного втручання державних чинників у церковні справи, а з іншого – через намагання тої чи тої Церкви стати державною. У зв’язку з цим у суспільстві витворюється образ священнослужителя як такого собі бюрократа від релігії – державного функціонера, що опікується релігійними почуттями віруючих».

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.