Блаженніший Святослав: «Пам’ятник владиці Андрею у Львові вразить глядача»

З усіх подій, що відбуватимуться в рамках святкування Року митрополита Андрея (Шептицького) в УГКЦ, найбільш знаменною стане спорудження пам’ятника владиці Андрею у Львові. Історія спорудження цього пам’ятника є непростою. Адже вперше така ідея виникла ще за життя Митрополита в 1930-х роках.

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у відеоблозі для «Живого.ТБ». За словами Предстоятеля Церкви, за життя владики Андрея Львів перебував під польською владою, яка завадила спорудженню цього монументу. Це сталося попри те, що сама скульптура була вже готова.

Скульптором пам’ятника, який тоді встановили в садах Львівської духовної семінарії (вул. Коперника), був знаменитий митець Андрій Коверко. «Митрополит Андрей бачив цю монументальну споруду. До цього часу збереглися навіть цікаві фотографії, на яких є тодішній ректор семінарії о. Йосиф Сліпий разом із Митрополитом та семінаристами на фоні цього пам’ятника. З приходом радянської влади цей пам’ятник був знищений», ? продовжив Блаженніший Святослав.

Вже в часи незалежності Української Держави громадськість Львова старалася цей пам’ятник відновити і встановити. Таким чином, протягом багатьох років у Львові існує громадський комітет із встановленню пам’ятника Митрополитові. Відбулася низка різних слухань, конкурс проектів як скульптури цього пам’ятника, так і реконструкції площі Святого Юра.

«На останньому Митрополичому Синоді у Львові, в листопаді цього року, ми підтримали один із запропонованих проектів. Фігурою пам’ятника стане таки скульптура Андрія Коверка. Ця скульптура вразить глядача, бо вона виконана в європейському стилі 1930-х років», ? повідомив Глава Церкви.

На скульптурі пам’ятника Митрополит буде зображений у простій монашій рясі, підперезаний шкіряним ременем. У правій руці він триматиме хрест. З глибоко похиленою головою він лівою рукою опиратиметься на стелу. На стелі ж буде викарбуваний герб роду Шептицьких. «Ми побачимо перед собою Мойсея, який замість жезла, котрим він розділив Червоне море, тримає хрест, що є для нього джерелом мудрості, яку він вкладає у своє серце. Його похилена голова показує нам мудреця – батька свого народу, який веде його, як новітній Мойсей, через бурхливе море історії. Він твердо опирається на скелю, яким є українське коріння роду Шептицьких, що свого часу виховав митрополитів і єпископів, котрі будували собор Святого Юра», ? розповів про задум пам’ятника Блаженніший Святослав.

Крім цього, встановлення скульптури пов’язане з реконстуркцією площі Святого Юра. Цікаво, що свого часу ця площа була найбільшою у Львові. Там навіть проводилася торгівля, а пізніше на ній розмістили сквер. Але, щоб знищити цю площу, саме через її серце була прокладена дорога. «Для того, щоб реконструювати оригінальний вигляд цієї площі і зберегти сквер на ній, щоб встановити у сквері пам’ятник Митрополитові, дорогу перенесуть на периметр площі біля корпусів «Львівської політехніки». Таким чином буде реконструйовано сквер, в серці якого постане пам’ятник», ? повідомив він.

Як розповів Блаженніший Святослав, на чергову сесію Синоду, під час якої розглядалися ці проекти, був запрошений Мер Львова та ректор Національного університету «Львівська політехніка», котрі запевнили у своїй підтримці.

«Прошу тих, хто прагне допомогти спорудженню цього пам’ятника, долучитися до цього. Бо він стане вінцем різних старань, етапів історичного розвитку, як площі собору Святого Юра, так і увінчання пам’яті Мойсея українського народу», ? додав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.