Блаженніший Святослав: «Чотириста років чернечого життя у Добромилі – це знак, що Бог тут присутній»

Чотириста років чернечого життя на Чернечій горі в Добромилі – це особливий знак, вияв, що Бог тут присутній, бо саме Він обирає собі час і місце, де хоче, щоб люди до нього прийшли. Так сказав Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) у неділю, 18 листопада, під час проповіді (слухати) з нагоди святкування 400-річчя заснування монашества на Чернечій горі у Добромилі (Львівщина) та 130-річчя Добромильської реформи.

Передусім Глава Церкви подякував Господу Богу за те, що він прибув до цього святого місця, до цього монастиря, який справді для нашого народу і нашої Церкви «був знаком присутності Спасителя».

«Скільки оздоровлень від гріха і смерті отримали цілі покоління тут, на цьому святому місці. Скільки відпущених гріхів за 400 років! Скільки було можливостей торкнутися нашого Спасителя! Скільки разів ця обитель була зруйнована, знищена! Але скільки разів вона відроджувалася і преображала всю Церкву через віру тих людей, які в добровільному убозтві, чистоті й послуху посвячувалися йому тут», – сказав Предстоятель Церкви, наголошуючи на значенні Чернечої гори.

Блаженніший пригадав, що Святіший Отець проголосив цей рік Роком віри в Католицькій Церкві.

«Отож уся Вселенська Церква намагається збудити у своїх дітях здатність відчути й прийняти те, що Бог є поруч з нами. Святіший Отець словами Христа кличе кожного з нас: Кажу тобі, пробудися, подивися на світ, на власне життя очима віри. Відкрий таїнственну Божу присутність біля себе, бо без Бога ти не можеш нічого, а з Богом ти можеш усе».

Сто тридцять років Добромильської реформи є особливою нагодою подумати, сказав Блаженніший Святослав, яким чином передавати віру наших предків наступним поколінням, як зробити так, щоб до багатьох дітей доторкнулася животворяща рука, як зробити, аби наші внуки й правнуки залишилися християнами, віруючими людьми.

«Роль монашества є сьогодні надзвичайно велика, – вважає Глава Церкви, – бо Добромильська реформа якраз і полягала в тому, щоб повернути всю силу монашого подвигу Христовій Церкві, зокрема тут, на Галичині, щоб вічне життя в нових обставинах, у новий спосіб могло торкнутися серця кожного українця. І тоді ця обитель засяяла на весь світ друкованим словом, освітою, наукою, святим життям, прикладом якого є Митрополит Андрей Шептицький».

Блаженніший Святослав словами Христа запрошує кожного ченця, зокрема Василіанського чину: «Пробудися, прийми у своє серце запал Духа Святого, яким горів святий Василій Великий і перші монахи, які прийшли на цю гору й жили в печерах. Церква чекає на слово, яке б давало нове життя, оздоровлювало».

У цей святковий день він сердечно привітав усе василіанське монашество, подякував за 400 років праці й жертовність на цьому місці. Подякував отцям і братам, які першими прийшли до цієї зруйнованої обителі на початку 90-х років, аби дати їй нове життя.

«Ми не знаємо, що буде з нами завтра, ми не знаємо, які будуть кордони через роки, але ми напевне знаємо, що з нами є Бог», – сказав проповідник.

Глава Церкви також висловив подяку Владиці Ярославові (Прирізу), Єпарху Самбірсько-Дрогобицькому, Владиці Іренеєві (Білику), який спеціально прибув на урочистості з Рима. Блаженніший згадав і ченців та черниць Чину святого Василія: «Я на вас покладаю великі сподівання. Без Вас, богопосвячених осіб, Святіший Отець не здійснить Божого діла, не пробудить душу українців та різних народів». Врешті, подякував усім численним вірним, отцям, ігуменам, які приїхали з різних монастирів. Предстоятель Церкви висловив припущення, що якби не було Добромильської реформи, можливо, наша Церква не мала б місіонерів у США, Канаді, Аргентині і всіх тих країнах, куди ці оновлені монахи Божим духом пішли, щоб служити нашому народу.

Ієрарх подякував протоігумену в Україні о. Пантелеймону Саламасі, який, у свою чергу, побачив у тому, що «в цей час Господь покликав усіх нас тут, присутніх», а також засвідчив «синівський послух, любов і жертвенність».

Із Блаженнішим Святославом, окрім двох вищезгаданих єпископів, молилися: протоархимандрит ЧСВВ – о. Генезій Віомар, протоігумен провінції Найсвятішого Спасителя ЧСВВ – о. Пантелеймон Саламаха, протосинкел єпархії – о. Григорій Комар, декан Добромильський – о. Віктор Коцеміра, а також численні отці василіани з різних монастирів і священики з навколишніх деканатів Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Участь у ювілейних богослужіннях взяли представники влади та понад 5 тисяч вірних.

Фоторепортаж

 

Департамент інформації УГКЦ

 

Опубліковано у Без категорії. Додати до закладок постійне посилання.

Коментарі закриті.