Блаженніший Любомир: «У нас немає політичної культури»

«Я не вважаю, що наше суспiльство полiтизоване. Корумповане – так! На жаль, корупцiя, хабарництво охопили наше суспiльство, ми це бачимо в рiзнi способи. Корупцiя дуже поширена, вона стала способом життя в нас, але це не є полiтика». Таке переконання висловив Архиєпископ-емерит Блаженніший Любомир (Гузар) в інтерв’ю газеті «Факти та коментарі».

Він переконує, що українське суспільство, включно з владою, «замало сполiтизоване».

«Якщо б наша влада, всi гiлки влади, були справдi сполiтизованими, були полiтично виробленими i мали культуру, вони б зовсім iнакше виглядали. А цi люди та Верховна Рада не думають про майбутнiсть, хiба що про свою власну. У нас немає культури полiтики, полiтичної культури, а лише є хабарництво, нагромаджування статкiв. Ми це дуже добре побачили на виборах. I, мабуть, так i буде далі, бо особисто я не бачу в людях справжнього бажання щось змiнювати», – зазначає Блаженніший Любомир.

Проте, вважає Архиєпископ, такої полiтики, яка зараз панує в Україні, нам не треба…

Він також прирівняв владу й гроші до «справжнього наркотика».

«I навiть гiрше. Є така давньоримська фраза: “Влада корумпує, а абсолютна влада корумпує абсолютно”. Знаєте, є люди, якi прагнуть грошей i грають на перегонах чи в карти. Таким людям здається, що вони обов’язково стануть багатими, але найчастiше вони все втрачають. Така сама i влада. Тi, хто її отримує, зазвичай вважають, що влада дає їм можливiсть нiби виправляти свiт, людей, робити їх кращими. А насправдi вони хочуть, аби люди були такими, якими їх хочуть мати можновладці. У цьому й полягає трагедiя так званого владолюбства», – резюмує духовний лідер українців.

«Хто сьогоднi в Українi має задавати тон? – запитує він. – I тон до чого? Хто підкаже, що в життi є вартiсне. Грошi? Влада? Може, для багатьох людей i так. Тiльки я, читаючи Святе Письмо, маю iншi гарнi приклади. Скiльки з того багатства ти вiзьмеш зі собою, нащо тобi це все наостанок? Тон потрібно задавати до розумiння цiнностей», – звертається духівник в інтерв’ю до читачів.

Департамент інформації УГКЦ

Опубліковано у Без категорії | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Коментарі закриті.